gofry

Zaczął się sezon truskawkowy, a mi najlepiej truskawki smakują jako sorbet lub na gofrach. Dziś zatem przepis na dobre i zdrowe gofry.

IMG_2015

Składniki:

1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki żytniej
2 łyżki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka 3,2%
2 łyżki oleju + olej do smażenia

Mleko można zastąpić mleczkiem kokosowym (ta sama ilość).

Do miski przesiewamy mąkę kokosową i żytnią oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy białko, a żółtko dodajemy do suchych składników.
Ubite białko łączymy z mąką, dodajemy mleko i 2 łyżki oleju, a następnie wszystko razem delikatnie mieszamy.
Rozgrzaną gofrownice smarujemy delikatnie olejem i po chwili wylewamy łyżką ciasto.
Gofry po wyjęciu najlepiej studzić na suszarce metalowej.