olej kokosowy

Olej kokosowy – słyszał o nim chyba każdy. Jest on jednak niedoceniony i wciąż odkrywamy jego kolejne dobroczynne właściwości. Uzyskujemy go, z miąższu owoców, tzw. kopry kokosowej. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych witamin dla naszego organizmu.

Głównym źródłem oleju są popularne palmy kokosowe występujące głównie w Azji oraz Ameryce. Pozyskany drogocenny płyn wykorzystujemy m.in. w przemyśle kosmetycznym, ale również w kuchni czy innych gałęziach.

No dobrze, ale idąc do sklepu, możemy znaleźć wiele jego rodzajów. Możemy wyróżnić dwa typy: rafinowany oraz nierafinowany. Czym się one różnią? Głównie oczyszczeniem oraz co się z tym wiąże, zawartością substancji odżywczych. Olej kokosowy rafinowany, został poddany oczyszczeniu, przez co zostaje pozbawiony zapachu oraz wielu składników. Jest przez to również klarowny. Idealnie nadaje się do smażenia. Najmniej przetworzony jest nierafinowany, który pozyskujemy bez użycia wysokich temperatur. To właśnie dzięki temu jest bogaty w grupy witamin B, witaminy C oraz przeciwutleniacze – witaminy E. Zawiera również w składzie potas, cynk, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor.

O tym do czego i jakie właściwości ma jeszcze olej kokosowy znajdziecie TUTAJ.

olej kokos wlosy