Dziś przepis na przepyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane. Jest, to wspaniała alternatywa dla sklepowych słodyczy. Można je spożyć jako przekąskę lub z jogurtem na śniadanie.
Składniki:
3 szklanki płatków owianych
1 szklanka wyłuskanych pestek słonecznika
1 szklanka wyłuskanych pestek dyni
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów w płatkach
½ szklanki rodzynek
10 łyżek oleju kokosowego
Syrop z agawy – wg uznania (ja dałam 8 łyżek) lub miód
1 duże jabłko lub 2 małe
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe i migdały. Połowę odsypujemy i miksujemy w blenderze na „mąkę”. Uzyskaną „mąkę” z powrotem dodajemy do miski, a następnie rodzynki, olej kokosowy, syrop z agawy lub miód oraz drobno starte jabłko.
Powstała masa jest dość twarda więc najlepiej mieszać ręką. Formujemy w dłoniach ciasteczka. Jeśli masa jest zbyt sypka, to można do formowania dodać trochę wody. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub matę sylikonową.
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (piekarnik gazowy poziom 5). Pieczemy 20 min.
Ze składnikami można eksperymentować. Dodawać orzechy, sezam różne przyprawy itp.